---
title: Rollestandarder
description: "Kontekst Vejledningen viser dialogboksen Brugerdata i EG Ajour — specifikt fanen Rettigheder. Her konfigureres brugerens rolle, licenstype og rettigheder fordelt på to kolonner: System rettigheder (Tilladelser på system niveau) og Projektrettigheder (tilladelser pr. projekt). Rettigheder præsenteres i et hierarkisk træ med…"
url: "https://help.ajoursystem.com/da/docs/rollestandarder/"
updated: "2026-10-01"
category: Administration
---

# Rollestandarder

Kontekst



Vejledningen viser dialogboksen Brugerdata i EG Ajour — specifikt fanen Rettigheder. Her konfigureres brugerens rolle, licenstype og rettigheder fordelt på to kolonner: System rettigheder (Tilladelser på system niveau) og&nbsp;Projektrettigheder (tilladelser pr. projekt). Rettigheder præsenteres i et hierarkisk træ med afkrydsningsfelter. Systemet understøtter otte roller fordelt på niveauerne 1–8. Rollestandarderne er prædefinerede standardskabeloner og kan ikke omdøbes af brugerne.&nbsp;



Bemærk at rollen ikke i sig selv er rettigheds-/adgangsgivende. Før rettighederne tildeles skal man som administrator trykke på knappen "Vælg rollestandrard".&nbsp; &nbsp;







Relevans



Du har brug for denne vejledning, når du skal:




Oprette en ny bruger og tildele den korrekte rolle



Justere en eksisterende brugers adgang til moduler og funktioner



Anvende en standardskabelon for en given rolle



Kopiere rettigheder fra rollestandarden til en bruger








Forudsætninger og krav



Sørg for følgende inden du starter:




Du er logget ind i EG Ajour med enten Niveau 1 / Systemadministrator eller Niveau 2 / Projektadministrator



Du har adgang til brugeradministrationsmodulet



Brugeren, du ønsker at opsætte, er allerede oprettet i systemet (eller du er i gang med at oprette den)



Du kender den ønskede rolle for brugeren — se rolletabellen nedenfor



Du har afklaret, om brugeren skal have en A-, B- eller C-licens








Oversigt over brugerroller



Niveau 1 / SystemadministratorAjourBox, AjourFM, AjourInspect+QA, AjourTender, AdministrationsmodulFuld adgang til alle funktioner og projekter. Opretter/sletter projekter og administrerer hele platformen. Eneste rolle med systemadministration.Niveau 2 / ProjektadministratorAjourBox, AjourFM, AjourInspect+QA, AjourTender, AdministrationsmodulLeder projekter og administrerer brugere på egne projekter. Ingen systemrettigheder.Niveau 3 / ProjektlederAjourBox, AjourFM, AjourInspect+QADaglig brug af projekter. Adgang til projektmapper og registreringstegninger. Kan redigere egne og virksomhedens data, men ikke slette andres filer eller BD-kort.Niveau 4 / ProjektassistentAjourBox, AjourFM, AjourInspect+QA&nbsp;Holder filer opdaterede. Kan ikke publicere filer eller slette andres filer.Niveau 5 / BrugerAjourBox, AjourFM, AjourInspect+QAKan redigere, se og kommentere egne og tildelte registreringer. Uploader og ser filer i tildelte og offentlige mapper. Opretter BD-kort.Niveau 6 / ObservatørAjourBox, AjourFM, AjourInspect+QAPrimært læseadgang. Ser alle registreringer og BD-kort, men kan ikke slette noget.Niveau 7 / Box BrugerAjourBoxKun adgang til AjourBox. Uploader og ser filer i tildelte og offentlige mapper.Niveau 8 / Tender BrugerAjourTenderKan udelukkende deltage i et udbud.&nbsp;



Bemærk: Hvis en bruger har rollen Niveau 8 / Tender Bruger, så kan brugeren kun tilgå modulet AjourTender, og vil blive afskåret fra de øvrige moduler (Både på web og app) - dette uagtet om brugeren har fået tildelt projektrettigheder til ét eller flere projekter.&nbsp;&nbsp;







Vejledning



Åbn Brugerdata-dialogboksen



Trin 1 - Åbn administrationsmenuen ved at klikke på "Tandhjulsikonet"&nbsp;øverst til højre i navigationslinjen. En dropdown-menu vises.



Trin 2 - Klik på "Brugeradministrationen"&nbsp;i dropdown-menuen.







Trin 3 - Find den bruger, du ønsker at redigere, og klik på brugerens navn eller redigeringsikonet.







Trin 4 - Dialogboksen Brugerdata åbner med to faner: Information og Rettigheder.











Gå til fanen Rettigheder



Trin 5 - Klik på fanen&nbsp;Rettigheder (markeret med tallet 2) øverst i dialogboksen.



Trin 6 - Siden opdateres og viser tre konfigurationsfelter øverst:&nbsp;Licenstype, Rolle og Projekt.











Vælg licenstype



Trin 7 - Klik på rullemenuen ved&nbsp;Licenstype og vælg den relevante licenstype (A, B eller C).











Tildel en rolle



Trin 8 - Klik på rullemenuen ved&nbsp;Rolle.



Trin 9 - Vælg den ønskede rolle, f.eks.&nbsp;Niveau 4 / Projektassistent.







Trin 10 - Rettigheds-træerne opdateres ikke automatisk — se trin 13-19.




Vigtigt: Valg af rolle i rullemenuen ændrer ikke automatisk afkrydsningsfelterne. Du skal aktivt anvende en rollestandard eller justere manuelt.








Vælg projekt



Trin 11 - Klik på rullemenuen ved&nbsp;Projekt.



Trin 12 - Vælg&nbsp;Alle projekter, hvis brugeren skal have adgang på tværs af projekter, eller vælg et specifikt projekt.



Bemærk: Rettigheder kan sættes pr. projekt. Gem det aktuelle projekt og skift derefter til et andet for separate indstillinger.







Anvend rollestandarden



Trin 13 - Klik på knappen&nbsp;Vælg rollestandard, og brugeren tildels den valgte rolle på det valgte projekt.



Trin 14 - Systemet udfylder automatisk alle afkrydsningsfelter i henhold til standardkonfigurationen for den valgte rolle.



Trin 15 - Gennemgå de forudfyldte rettigheder i træet for at sikre, at de matcher brugerens behov.




Tips: Knappen Klon brugerrettigheder giver dig mulighed for at kopiere en eksisterende brugers rettigheder direkte — praktisk når en ny bruger skal have samme adgang som en kollega.












Justér rettigheder manuelt (valgfrit)



Trin 16 - Rul igennem rettigheds-træet under&nbsp;Projektrettigheder.



Trin 17 - Klik på&nbsp;[+] for at udvide en kategori, f.eks. AjourBox &gt; Tildelte mapper.



Trin 18 - Sæt eller fjern flueben ved de specifikke rettigheder efter behov — f.eks.&nbsp;Rediger filer &gt; Egne, Egen virksomhed eller Øvrige.







Trin 19 - Gentag for alle relevante moduler: AjourBox, AjourTender, Generelt, AjourFM og Inspect / QA.




Advarsel: Undgå at give brugere bredere adgang end nødvendigt. Rettigheder som Slet filer &gt; Øvrige eller Rediger andres data&nbsp;bør kun tildeles ved dokumenteret behov.












Gem rettigheder



Trin 20 - Klik på knappen&nbsp;Gem (grøn knap nederst til højre).



Trin 21 - Systemet gemmer rettigheder. Klik&nbsp;Forrige for at justere yderligere, eller Luk for at forlade uden at gemme.







Næste skridt




Udfyld brugerens Information: Gå til fane 1 og udfyld navn, e-mail og virksomhedstilknytning, inden du gemmer endeligt.



Tildel brugeren til specifikke projekter: Gå til projektadministrationen og tilføj brugeren til relevante projekter med den tildelte rolle.
